iOS 9 aangekondigd: dit moet je allemaal weten

iOS 9 aangekondigd: dit moet je allemaal weten

Op het WWDC evenement van 2015 kondigde Apple zoals verwacht het nieuwe besturingssysteem aan: iOS 9. Dit is het meest geavanceerde besturingssysteem, als we Apple mogen geloven. We mogen in ieder geval naar een hoop nieuwe dingen uitkijken in de negende generatie van iOS.

Siri groeit weer

Volgens Apple krijgt Siri elke week te maken met zo’n 1 miljard vragen. Met de komst van iOS 9, zal dit waarschijnlijk alleen maar meer toenemen. Siri zou namelijk tot wel 40% sneller zijn en ook nog eens 40% accurater kunnen reageren. Bovendien is het bij iOS 9 ook mogelijk om via Siri te zoeken op foto’s en video’s die gemaakt zijn op een specifieke dag of bepaalde locatie. Daarnaast is het in het vervolg ook mogelijk om Siri reminders op te laten slaan, die aan je worden getoond als je op locatie aankomt. Daar komt dan ook nog eens bij dat de interface van Siri veranderd wordt, en een nieuw, kleurrijker uiterlijk krijgt.

Siri-in-iOS-9

iOS 9 gaat anticiperen

Anticiperen is een hele nieuwe dimensie voor iOS. Als je vaste rituelen volgt, dan zal iOS 9 dit voor je onthouden. Hierdoor kan het voorspellen wat je volgende actie op je iPhone zal zijn, bijvoorbeeld het openen van een applicatie. Als je bijvoorbeeld altijd Whatsapp opent nadat je wekker is gegaan in de ochtend, zal iOS 9 dit onthouden om dit alvast voor je klaar te zetten. Een ander voorbeeld is het inpluggen van oortje aan je iPhone. Zo kan iOS 9 op dat moment dan een playlist voor je klaarzetten, die je al vaak geluisterd hebt. Andere voorbeelden van het anticiperen van iOS 9 zijn verder ook nog het rekening houden van de spits als je ergens een afspraak hebt. Dit wordt je dan verteld, en een betere vertrektijd wordt je aangeboden. Mocht je daarnaast nog gebeld worden door een onbekend nummer, dan is er nog een andere handige toevoeging van iOS 9. Het zal dan namelijk al je mail berichten doorspitten, op zoek naar dat nummer. Hierdoor weet je dan eventueel wel wie er aan de lijn hangt.

Multitasken in iOS 9

Zoals inderdaad al gedacht, is het multitasken in iOS 9 ook weer op de schop gebracht. Er zijn een aantal veranderingen doorgevoerd, waarvan Split View waarschijnlijk wel de belangrijkste is. Zoals de naam al doet vermoeden, is het dan mogelijk om twee verschillende applicaties naast elkaar open te hebben (zie de onderstaande afbeelding als voorbeeld). Beide applicaties zijn tegelijkertijd actief, en het is ook nog eens mogelijk om dingen heen en weer te slepen. Zo kan je bijvoorbeeld je aantekeningen en de browser tegelijkertijd open hebben staan, en wordt het kopiëren van teksten een stuk makkelijker.

Dan is er ook nog de mogelijkheid om een video af te spelen in de hoek van je apparaat, terwijl je bezig bent in een andere applicatie die je als groot geheel op de achtergrond ziet staan. Als derde verandering is er de zogenaamde Slide Over functie. Hiermee kan je een tweede applicatie openen, zonder bij de eerste weg te gaan.

Zoals je wellicht zou kunnen bedenken, zullen deze nieuwe multitask functies niet naar alle apparaten van Apple komen. Om nou te multitasken op een 3,5 inch scherm van je iPhone, dat gaat niet helemaal werken. Apple heeft niks genoemd over de iPhone, maar heeft wel gemeld dat de functies beschikbaar zijn voor de iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2 en iPad mini 3. Split View is daarbij alleen beschikbaar voor de iPad Air 2, waarschijnlijk door de beperkingen van de rekenkracht van de anderen tablets.

Multitasking-iOS-9

Verbeterde batterijduur en prestaties

Dit punt zal voor veel gebruikers omarmd worden. iOS 9 zou namelijk de batterijduur en de prestaties van de iDevices verbeteren. In iOS 9 kunnen applicaties beter gebruik maken van de GPU, wat resulteert in sneller scrollen, verbeterde graphics en betere prestaties. Daarnaast zou iOS 9 je apparaat een uur extra batterijduur moeten leveren. iPhones worden vaak wel gezien (ook ten onrechte) als telefoons waarvan de batterij snel leeg loopt. Extra batterijduur kan nooit kwaad, ook nu zeker niet.

Overige kleinere iOS 9 updates

Naast bovenstaande updates, komt iOS 9 ook met een aantal kleinere vernieuwingen. Zo is het in iOS 9 mogelijk om via Apple Maps nu ook met openbaar vervoer je route te laten uitstippelen. Bij de uitrol van iOS 9 is dit alleen nog maar in een aantal grote steden (voornamelijk in Amerika) te zien, maar dat komt ongetwijfeld ook wel naar Nederland als geheel.

Een nieuwe, eigen applicatie van Apple is Apple News. Deze applicatie laat je artikelen zien die wellicht je interesse hebben, omdat je eerder nieuwsartikelen gelezen hebt binnen dezelfde categorieën. Deze applicatie begint enkel in Amerika, Verenigd Koninkrijk en Australië, maar zal ongetwijfeld ook naar Nederland komen.

Verder heeft Apple ook het notitieblok van vernieuwingen voorzien. Waar het eerst nog een kleine en simpele applicatie was, is het al steeds meer mogelijk om grotere notities te ontwikkelen. Hier valt bijvoorbeeld ook een checklist, het maken van schetsen en het toevoegen van content van het internet toe.

iOS 9 release

Leuk, dat Apple iOS 9 aangekondigd heeft, zou je zeggen. Maar wanneer kan ik iOS 9 downloaden. Als je toevallig een developer bent, dan heb je al toegang tot de beta versie van iOS 9. In juli zal de publieke beta versie van iOS 9 te downloaden zijn. De laatste versie van iOS 9 (als de tests allemaal afgerond zijn) zal tegelijkertijd komen met de nieuwste iPhone, naar verwachting de iPhone 6s, ergens rond 18 september als we de laatste geruchten mogen geloven. iOS 9 zal beschikbaar zijn voor alle iPhones (en iPads) die momenteel ook een update naar iOS 8 konden uitvoeren, dat betekent dus vanaf de iPhone 4s en iPad 2.

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Iphoneabonnementen.com
Enable registration in settings - general