iPhone 6s vs iPhone 6: een vergelijking

iPhone 6s vs iPhone 6: een vergelijking

Nu Apple de iPhone 6s ook officieel in Nederland uitbrengt, is het wel eens tijd voor een vergelijking van de twee toestellen. Wellicht besluit je hierna welke iPhone je wilt kopen, kies je voor de nieuwere iPhone 6s of ga je toch voor de iPhone 6 (die een prijsverlaging heeft gekregen). Omdat het hier om de S-update van de iPhone gaat, zijn de verbeterpunten op het eerste oog misschien niet meteen goed te zien. Maar niets is minder waar, de iPhone 6s is namelijk flink onder handen genomen door Apple.

iPhone design – bekend maar verbeterd

Vanaf de buitenkant is het heel lastig om te zien of het om de iPhone 6s of iPhone 6 gaat. Het design is namelijk hetzelfde gebleven, op enkele minuscule veranderingen na. Als we de iPhone 6s met de iPhone 6 gaan vergelijken op het gebied van design, dan kan je de iPhone 6s in een nieuwe kleur kopen (roségoud) en is er een kleine S achter op de iPhone te vinden. Ook in het formaat is er wel iets veranderd:

– iPhone 6s: 138.3 x 67.1 x 7.1 mm, 143 gram
– iPhone 6: 138.1 x 67 x 6.9 mm, 129 gram

7000-Series-iphone-6s

Het grote verschil aan het design zal in het materiaal zelf te vinden zijn. Toen Apple vorig jaar de iPhone 6 Plus introduceerde, bleek dat een aantal van deze telefoons niet sterk genoeg waren. In sommige gevallen boog de iPhone 6 Plus namelijk in je broekzak, ook wel bekend als ‘Bendgate’. Apple heeft de iPhone 6s en iPhone 6s Plus een sterkere behuizing gegeven, gemaakt van Series 7000 aluminium, waardoor het meer dan twee keer zo sterk zou moeten zijn.

iPhone scherm – meer van hetzelfde

De iPhone 6s heeft exact hetzelfde scherm als de iPhone 6. Ditzelfde geldt voor de iPhone 6 Plus en iPhone 6s Plus. Zowel het formaat (4,7 inch voor de 6/6s en 5,5 inch voor de 6 Plus/6s Plus) als de resolutie (1334 x 750 pixels en 1920 x 1080 pixels) worden niet aangepast. Apple zegt echter wel dat het gebruik maakt van een steviger soort glas, maar de iPhone 6s laten vallen is waarschijnlijk nog geen goed idee.

3D-Touch-iPhone-6s

Waarschijnlijk de grootste vernieuwing van de iPhone 6s, is wel aanwezig op het scherm: 3D Touch. Door 3D Touch wordt het scherm drukgevoelig, en kan het dus het verschil zien tussen een harde of een zachte druk op het scherm. Hierdoor kunnen verschillende acties op uitgevoegd worden.

iPhone camera – de lang verwachte upgrade

Apple heeft voor de iPhone 6s niet alleen de camera achterop verbeterd, maar ook de camera aan de voorkant. Om maar met de camera achterop te beginnen, die is verhoogd van 8 naar 12 megapixel. Sinds de iPhone 4s maakte Apple gebruik van een 8 megapixel camera, en dus was een upgrade wel weer eens nodig. Of dit in de praktijk nou veel verbeterpunten ten opzichte van de camera van de iPhone 6 geeft, moet nog maar blijken. Veel fabrikanten hebben namelijk last van hetzelfde probleem: meer pixels zorgt ervoor dat het lastiger wordt om licht te vangen. Uit voorbeelden blijkt dat de camera in normale omstandigheden vrij weinig scheelt. Als er foto’s gemaakt worden in het donker, zal de iPhone 6s wel in het voordeel gaan vallen (door de verbeterde licht sensor). Voordeel van de iPhone 6s vs de iPhone 6 op dit gebied, is dat de iPhone 6s camera nu video’s kan opnemen in 4K kwaliteit.

12MP-camera-iphone-6s

Zoals gezegd, is de frontcamera ook verbeterd. Als we de iPhone 6s vergelijken met de iPhone 6, zien we een 5 megapixel camera tegenover een 1,2 megapixel camera. Flinke verbetering voor de 6s dus. Ook is er een nieuwe functie toegevoegd: Retina Flash. Hiermee heb je een soort van flits aan de voorkant van je iPhone. Het scherm licht namelijk tot 3x zo veel op, waardoor de camera aan de voorkant meer licht kan vangen voor een betere foto.

Ook heeft de camera een nieuwe functie gekregen: Live Photos. Als je de 3D Touch technologie van de iPhone 6s gebruikt, is het mogelijk om de anderhalve seconden voor en na de foto nog eens te zien. Hierdoor zou je het moment van de foto nog eens kunnen beleven.

iPhone processor – A8 vs A9

Elke nieuwe generatie komt met een nieuwe generatie processor. De naam van de processor is in ieder geval al heel makkelijk te raden, het is nu de beurt aan de A9 processor. Maar wat houdt deze processor precies in, en is de iPhone 6s of de iPhone 6 sneller?

iPhone-6s-A9

De Apple A9 processor is volgens Apple tot wel 70% sneller dan de A8 op CPU prestaties, en 90% sneller op GPU prestaties. Dat belooft dus wel wat! Bovendien is de A9 op een 14nm procedé gemaakt, waardoor hij efficiënter is. Dit zorgt ervoor dat de processor zuiniger is, wat ten goede zou moeten komen aan de batterij duur. Helaas heeft Apple de batterijcapaciteit wel af moeten laten namen, in verband met 3D Touch. Door het verbeterpunt van de A9 processor, is er volgens Apple geen verandering te zien in de accuduur.

Een andere fijne verbetering van de hardware tussen de iPhone 6s en de iPhone 6, is het verhoogde werkgeheugen. Waar de iPhone 6 over 1 GB RAM beschikt, heeft de iPhone 6s 2 GB RAM aan boord.

Overige veranderingen

Dan zijn er nog wat kleine andere veranderingen aan de iPhone 6s, die de iPhone 6 (nog) niet heeft. Zo staat Siri altijd aan door de nieuwe M9 co-processor, werkt TouchID (de vingerafdrukscanner) tot wel twee keer zo snel, kan je panorama foto’s maken met een resolutie van 63 megapixels, heb je Bluetooth 4.2 connectiviteit en kan je slow-motion video’s opnemen in 1080p/120fps of 720p/240fps.

iPhone 6s prijs versus iPhone 6 prijs

De iPhone 6s zal het nieuwe topmodel zijn van Apple. Dit betekent ook dat de iPhone 6 een prijsverlaging zal krijgen. Hierdoor wordt de adviesprijs van de iPhone 6 639 euro, waar de iPhone 6s vanaf 749 euro verkocht gaat worden. Zie de tabel hieronder waar je de iPhone 6s kan bestellen in Nederland.

Winkel Prijs Fase Bekijk meer
KPN Vanaf €0 Pre order Meer info
T-Mobile Vanaf €0 Pre order Meer info
Belsimpel Vanaf €0 Pre order Meer info
Studentmobiel Vanaf €0 Pre order Meer info
Coolblue Vanaf €0 Pre order Meer info

Dus, iPhone 6s of iPhone 6

Dan is er nog de vraag of je voor de nieuwe iPhone 6s moet kiezen, of toch de iPhone 6 moet kopen. Als je momenteel over een aflopend abonnement beschikt, en mag kiezen voor een nieuw abonnement met een nieuwe iPhone, dan is het advies om voor de iPhone 6s (of iPhone 6s Plus) te gaan. Beschik je momenteel echter al over de iPhone 6 en loopt je (sim only) abonnement nog niet af, dan zou je niet voor de upgrade moeten kiezen. De iPhone 6s brengt wel leuke veranderingen met zich mee, maar de iPhone 6 zou ook nog prima een jaar mee moeten gaan. Wellicht dat een upgrade naar een nieuwe iPhone 7 tegen die tijd wel een stuk interessanter is.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Iphoneabonnementen.com
Enable registration in settings - general