iOS 10 aangekondigd: de nieuwe iOS 10 functies

iOS 10 aangekondigd: de nieuwe iOS 10 functies

Apple heeft iOS 10 officieel aangekondigd. Gisteravond was het weer zover, waar de jaarlijkse iOS-update onthuld werd door Apple. Hier een overzicht van de nieuwe functies, en de release van iOS 10.

Standaard apps verwijderen

Apple heeft dit zelf niet officieel gezegd, maar het lijkt er wel op dat het nu ook mogelijk is om de standaard apps te verwijderen. Tijdens de keynote waren de standaard apps namelijk in de App Store te vinden. Dit zou betekenen dat je ze gewoon kan verwijderen, en weer kan installeren als je dat nodig vindt.

1. Gebruikservaring beginscherm

Apple heeft in totaal tien grote veranderingen doorgevoerd in iOS 10. Eentje daarvan heeft vooral te doen met het beginscherm van je iDevice. Zo verschijnen notificaties op een andere manier en heb je meer 3D Touch functies op het homescherm. Er is nu ook een snellere manier gevonden om je iPhone te unlocken: je hoeft bij iOS 10 enkel nog je pols op te tillen om het scherm aan te laten gaan. Bovendien zal je de iPhone niet meer hoeven te ontgrendelen als je je Apple Watch om je pols hebt.

ios-10-home-screen

2. Siri voor ontwikkelaars

Ontwikkelaars zullen nu ook gebruik kunnen maken van Siri. Om een voorbeeld te noemen: zeg ‘whatsapp Nancy’ tegen je iPhone, en Siri zal zorgen dat je een bericht naar Nancy kan sturen via Whatsapp. Deze functie zal niet beperkt blijven voor Whatsapp, maar ook apps als WeChat, Slack, Uber, Lyft, ShutterFly, Pinterest, Runkeeper en meer zullen hiervan gebruik maken.

wwdc-siri-ios10

3. Quicktype

Quicktype zal ook gebruik gaan maken van de intelligentie van Siri. Quicktype voorspelt welke woorden je zal gaan typen, en Siri zal hierbij ondersteuning bieden. Het is ook mogelijk dat Quicktype in het Nederlands op de markt komt. Op de slide was namelijk ook ondersteuning te zien voor woordenboeken in het Nederlands. Apple zal tegen die tijd ongetwijfeld bekend maken voor welke landen dit allemaal ook beschikbaar wordt.

ios-10-quicktype

4. Foto’s in iOS 10

De foto app van Apple zal uitgebreid worden met de ‘Advanced Computer Vision’. Hiermee wordt de functie gezichtsherkenning bijvoorbeeld mogelijk. Dit is mogelijk door deep learning, waar de app objecten leert te herkennen. Hierdoor wordt het ook mogelijk dat de app ziet welke foto’s bij elkaar horen (van een vakantie, of sportwedstrijd), en deze in dezelfde map kan zetten. Hiervoor is een nieuw tabblad te vinden, onder de naam Memories.

apple-ios-10-fotos

5. Apple Maps

Apple Maps krijgt weer een flinke update. Zo wordt deze applicatie wat proactiever, waardoor Maps weet wanneer je vaak naar je werk gaat. Hierdoor kan Maps je betere informatie geven over bijvoorbeeld de verkeersinformatie.

Maps zal ook beschikbaar worden voor ontwikkelaars. De functies die Maps gekregen heeft in iOS 10, zullen we dus ook kunnen gaan zien in vernieuwde apps.

apple-maps-ios-10-cover

6. Apple Music

Apple Music zal een nieuw uiterlijk krijgen, waar je nieuw tabbladen onderin het scherm kan vinden. Deze zijn Library, For You, Browse, Radio en Search. Ook zijn er lyrics beschikbaar, zie je gedownloade muziek en de laatst afgespeelde tracks. Het tab For You selecteert dagelijks nieuwe afspeellijsten, die je wel leuk zou kunnen vinden.

apple-music-ios10

7. Apple News

Apple News is momenteel nog niet helemaal beschikbaar in Nederland, maar krijgt wel een update. In iOS 10 geeft Apple een nieuw design aan News, waar ook abonnementen aan toegevoegd worden en notificaties voor breaking news. Apple News heeft momenteel ruim 2000 publicaties en maandelijks 60 miljoen gebruikers. Wanneer het ook in Nederland beschikbaar is, is nog niet bekend.

news-ios-10

8. Homekit

Apple komt met een nieuwe app: Home. Apple meent dat zo goed als alle accessoiremakers voor thuis ondersteuning bieden voor Homekit. Hoe dan ook, twee jaar geleden kwam Apple met Homekit voor een ‘smart home’. Wat nog ontbrak, was een manier om alles te controleren. Dat moet Home nu gaan doen.

home-ios-10

9. Telefoon

Apple zal bij iOS 10 transcripties voor voicemails gaan invoeren. Daarnaast komt er een API-ondersteuning voor Voice over IP (VoIP) apps. Dit zodat die apps de recente gesprekken kunnen integreren.

10. Berichten

Apple pakt zijn berichten app ook aan. Zo zullen we in iOS 10 rich links kunnen zien, waarmee je een preview van een link kan zien. Ook zal je woorden om kunnen zetten naar emoji’s, en kan je de emoji’s nu drie keer zo groot weergeven. Ook is het mogelijk om handgeschreven berichten te versturen.

Ook de berichten app van Apple zal in iOS 10 beschikbaar zijn voor ontwikkelaars.

berichten-ios-10

Naast deze tien grote veranderingen, brengt iOS 10 nog veel meer nieuwe dingen met zich mee. Lees ze hier op de site van Apple.

iOS 10 release

iOS 10 zal in het najaar van 2016 beschikbaar worden voor de iPhone, iPad en iPod Touch. Ontwikkelaars hebben nu al de mogelijkheid om met de betaversie te testen. In juli komt er ook een openbare beta versie. Uiteindelijk zal iOS 10 samen met de iPhone 7 op de markt komen, waarschijnlijk is dat ergens in september van dit jaar.

Werkt iOS 10 op mijn iPhone?

Apple brengt iOS 10 niet voor al zijn toestellen uit, maar wel voor onderstaande:

– iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus en iPhone SE
– iPad Pro (beide versies)
– iPad Air, iPad Air 2, iPad 2, iPad Mini (2e, 3e en 4e gen)
– iPod Touch 6e gen

Dat betekent dus dat de volgende toestellen, die wel iOS 9 hadden, niet de iOS 10 update zullen krijgen:
– iPhone 4s, iPad 2/3, iPad Mini 1, iPod Touch 5G.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Iphoneabonnementen.com
Enable registration in settings - general