Inchecken OV voorlopig niet op iPhone

Inchecken OV voorlopig niet op iPhone

Er gloorde een sprankje hoop toen Apple vorige week iOS 11 aankondigde: inchecken met je mobiele telefoon in het openbaar vervoer. Uit de release notes bleek namelijk dat Apple de NFC-chip in de iPhone openstelt voor ontwikkelaars. Het bedrijf schonk er zelf geen aandacht aan, maar ontwikkelaars die de release notes lazen, kwam erachter dat de functie binnenkort te gebruiken is.

Dat lijkt goed nieuws, maar inchecken in het openbaar vervoer zit er met de iPhone voorlopig niet in. Apple maakt het namelijk alleen mogelijk de NFC-chip iets te laten lezen, maar er naartoe schrijven is niet mogelijk.

iOS voor iPhone stelt NFC open

Wie de Keynote aandacht bekeken heeft, had al gezien dat Apple met het uitbrengen van iOS 11 de NFC-chip openstelt. Helemaal open is deze chip niet, want ontwikkelaars kunnen de chip alleen gebruiken om NFC-tags mee te lezen. Ontwikkelaars mogen dus voor het eerst apps ontwikkelen die NFC-tags kunnen lezen, terwijl dat eerder niet mocht. Toen was die functie nog voorbehouden aan Apple’s eigen apps.

Core NFC, zoals de functie heet, werkt alleen op de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus. Waarschijnlijk blijft de functie ook in de iPhone 7S Plus en de iPhone 8 bestaan. Het publiek dat gebruik kan maken van de NFC-chip, is dus klein.

Bovendien zal dat publiek voorlopig nog wel even klein blijven. Het is nog niet precies duidelijk wat de Core-NFC-techniek precies inhoudt. In het bijgeleverde document kunnen we alleen vinden dat we NFC-tags mogen uitlezen, maar niet dat we er naartoe mogen schrijven. Daardoor lijkt het erop dat Apple die functie voorlopig niet zal toestaan. Daarmee komen ontwikkelaars tot de conclusie dat inchecken met je iPhone in het openbaar vervoer voorlopig onmogelijk blijft. Informatie vanuit de iPhone naar de incheckpaaltjes sturen, is niet mogelijk. Wel kun je binnenkort nfc-tags lezen. Zo kun je bijvoorbeeld in het museum meer te weten komen over een bepaald kunstwerk.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Iphoneabonnementen.com
Enable registration in settings - general