Waarom je meer dan 999 euro betaalt voor de iPhone X

Waarom je meer dan 999 euro betaalt voor de iPhone X

De iPhone X is behoorlijk duurder geworden dan de iPhone 7 Plus. Veel critici zijn daar niet blij mee. De ophef gaat dan ook vooral over de hoogte van de prijs van de iPhone X, en dan vooral over waarom de iPhone X veel duurder is in Nederland dan in Amerika.

De iPhone 8 kost in de Verenigde Staten slechts 999 dollar, wat omgerekend neerkomt op zo’n 835 euro. Dat terwijl het goedkoopste model van de iPhone X in Nederland 1159 euro kost. Een groot verschil.

iPhone X is duurder in Europa dan in Amerika

Dat de iPhone X in Europa aanzienlijk duurder is dan in de Verenigde Staten, is iets wat bij veel mensen voor scheve gezichten zorgt. Waarom betalen wij geen 999 dollar voor de smartphone? De dollarkoers is zelfs zwakker dan de euro, wat betekent dat we op een lager bedrag uit zouden moeten komen.

De prijs in euro’s van de iPhone X is veel hoger dan die in dollars. In plaats van 1000 euro betaal je 1159 euro voor het instapmodel van 64GB en 1329 euro voor het grootste model met 256GB. Dat is een groot prijsverschil, zeker als je de dollarkoers omrekent naar euro’s. De iPhone X zou dan slechts 835 euro moeten kosten. Toch is het minder eenvoudig dan het nu voorgesteld wordt. Apple heeft twee verschillende redenen om de prijs hoger te maken.

In de Verenigde Staten mag men adverteren zonder btw. Dat terwijl in Nederland de prijzen inclusief btw moet zijn, tenzij je bij een groothandel inkopen doet. Dan wordt de btw apart vermeld. In de Verenigde Staten kost de smartphone praktisch ook niet 999 dollar. De btw betaal je apart, waardoor de prijs dan hoger uitvalt. De btw verschilt in Amerika van staat tot staat. In New York is de btw 8,9 procent, terwijl dat in andere staten op kan lopen tot wel tien procent. In de meeste gevallen betaal je in de VS minder belasting dan in Nederland. Een vijfde van het bedrag gaat naar de staat.

Zelfs zonder btw ben je in ons land nog steeds duurder uit. Dat heeft alles te maken met een nieuwe maatregel van Apple vorig jaar. De euro- en dollarprijzen ware toen gelijk. De slechte koers van de euro zorgde ervoor dat Apple met een nieuwe berekening ging werken. De maatregel is niet weer ingetrokken, terwijl de euro een betere koers heeft. De prijs wordt dus steeds schever tegenover de dollar. Dit betekent dat je in Nederland meer dient te betalen voor dezelfde iPhone als in de Verenigde Staten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Iphoneabonnementen.com
Enable registration in settings - general