Zo had de iPhone X er zonder notch uit kunnen zien

Zo had de iPhone X er zonder notch uit kunnen zien

Apple heeft dit jaar voor het eerst een randloze iPhone X gepresenteerd. Een van de opvallende ontwerpkeuzes betreft de nieuwe smartphone is de zogenaamde ‘notch’: een zwarte hap uit het scherm. Deze notch wordt in het Nederlands ook weleens ‘inham’ genoemd, omdat het letterlijk een deel van het scherm inneemt.

We vinden op de iPhone X een grote zwarte inham aan de bovenzijde van het scherm. De zogenaamde ‘notch’ is noodzakelijk om de microfoon, camera en luidspreker in kwijt te kunnen. Maar ontwerpers vragen zich af of Apple geen andere keuze had kunnen maken.

iPhone X notch zorgt voor kritiek

Critici hebben vooral kritiek op de zogenaamde ‘notch’ van de iPhone X. Het is een grote, zwarte inham die een deel van het scherm in beslag neemt. De reden voor die notch is om de camera’s en Face ID in kwijt te kunnen. De iPhone X is niet de enige met een inham, de Essential Phone heeft ook een hap uit het scherm. Deze is kleiner dat die bij de iPhone X. Samsung maakte beslissing bij de Galaxy S8 om een deel van de rand aan de bovenzijde volledig zwart te maken.

Ontwerpers vragen zich af waarom Apple niet voor een dergelijke rand heeft gekozen. De voorkant oogt voor velen nu wat vreemd. Volgens de nieuwste geruchten mogen ontwikkelaars de notch bovendien niet zwartmaken, en ook niet extra op laten vallen. Ze moeten accepteren dat de notch er nu eenmaal is.

Problemen met iPhone X notch

In de praktijk zal de notch van de iPhone X voor veel problemen gaan zorgen, zo voorspelt men. Men ziet witte balken aan de zijkant van het scherm, zelfs als de website full-screen gebouwd is. Dit om te voorkomen dat er een deel wegvalt in de notch. De onderkant levert ook een witte balk op. Bij het maken van een screenshot zie je de notch bovendien ook niet.

De zwarte balk bedekt ook een deel van je spelletjes en video’s. Apple vindt dat niet wenselijk en daarom worden films en foto’s meestal niet fullscreen geopend. Er valt dan niets weg, maar het beeld is wel kleiner.

iPhone X zonder notch

Apple heeft verboden om de notch te verstoppen door het compleet zwart te maken. In de richtlijnen staat dat dat niet is toegestaan. Rondingen rondom de notch maken is eveneens niet toegestaan. Toch vragen ontwerpers zich af hoe de smartphone eruit zou hebben gezien als dat wel had gemogen. In de foto hierboven treft je een render waarin te zien is hoe de smartphone er ook uit had kunnen zien.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Iphoneabonnementen.com
Enable registration in settings - general