Dit kun je met ‘Opschonen’ bij je iPhone-apps

Dit kun je met ‘Opschonen’ bij je iPhone-apps

Apps gebruiken soms tijdelijke bestanden zoals foto’s en plaatjes. Naast dat een app dus van zichzelf al ruimte inneemt, neemt de app ook ruimte in om plaatjes te kunnen serveren. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de Facebook-app. iOS is ontwikkeld zodat het besturingssysteem zelf tijdelijke gegevens kan verwijderen. Dit gebeurt volledig automatisch.

Onder de app verschijnt dan de opdruk ‘opschonen’. Dat betekent dat de schoonmaakprocedure in gang is gezet.

iPhone apps opschonen

Het opschonen van apps is soms nodig om meer opslagruimte beschikbaar te maken. Soms geeft iTunes een iets te positief beeld van de ruimte die een app inneemt. Daardoor kun je een meer betrouwbaar overzicht krijgen door via je Instellingen naar Algemeen en dan naar Beheer opslagruimte te gaan. Je krijgt dan alle geïnstalleerde apps te zien, inclusief de ruimte die ze in nemen. Sommige apps kunnen behoorlijk groot zijn, zoals bijvoorbeeld Garageband en Podcasts.

Als je vervolgens weer op de app klikt, krijg je te zien welke data de app allemaal gebruikt. Voornamelijk apps als Facebook, Twitter, Spotify en Netflix zijn behoorlijke opslagvreters, doordat deze veel gebruikmaken van caching en streaming data. De Spotify-app zelf is maar 100 MB groot, maar als je je albums offline opslaat ben je gemakkelijk 2 of 3GB verder.

Doordat deze gegevens allemaal op je telefoon staan opgeslagen, kan het veel tijd kosten om je smartphone te synchroniseren met iTunes. Sinds iOS 5 ruimt Apple haar cachebestanden zelf op. Dat gebeurt overigens niet op de meest sporadische momenten: je merkt dat ‘Opschonen’ vooral wordt getoond als je opslaggeheugen bijna vol is. Heb je dus een 256 GB-iPhone, dan zal je deze melding niet gauw tegenkomen. Tijdens het opschonen kun je de app tijdelijk niet gebruiken, tot het proces voltooid is.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Iphoneabonnementen.com
Enable registration in settings - general